کود آلی (حیوانی، گیاهی) | کلیات و انواع

garlika.ir

ارکان اصلی کشاورزی آب و خاک است. کیفیت و کمیت محصولات بدست آمده از مزرعه تابعی از کمیت و کیفیت این دو عامل است. اهمیت خاک کشاورزی در این است که علاوه بر تامین محیطی برای حفظ و رشد گیاه، مواد غذایی مورد نیاز آن را هم در خود دارد. خاک از سه بخش جامد مایع و گاز تشکیل شده است. بخش جامد، ۵۰% این فضا را پوشش می دهد. ۵۰% بقیه هم به بخش های مایع و گاز تعلق دارد. بخش مایع شامل آب و مواد غذایی به صورت محلول در خاک است. بخش گاز هم حفره ها و خلل و فرج موجود در بین ذرات جامد خاک است که تاثیر زیادی در رشد و توسعه ریشه گیاهان و فعالیت موجودات ذره بینی (میکروارگانیسم) مورد نیاز گیاه دارد. بخش جامد خاک هم شامل مواد معدنی و مواد آلی است. در شرایط عادی درصد مواد آلی در خاک بسیار اندک است. مواد آلی علی رغم مقدار اندک آنها در خاک، سهم مهمی در رشد گیاهان دارد. توانایی خاک در جذب آب و نگهداری عناصر غذایی بستگی زیادی به نوع و کمیت مواد آلی موجود در خاک دارد. قدرت باروری و حاصلخیزی خاک هم وابسته به بخش آلی خاک است. پس هرچه مواد آلی خاک بیشتر و کیفیت آنها بالاتر باشد، کمیت و کیفیت محصولات بدست آماده از آن بهتر خواهد بود. در کشور ما ایران که در اغلب استان ها با محدودیت روزافزون منابع آبی روبرو هستیم، افزودن کودهای آلی(حیوانی و گیاهی) با توجه به ظرفیت جذب رطوبت بالای این کودها می تواند راه حل بسیار موثری جهت مدیریت بحران آب باشد. محصول بدست آمده از عمل آوری و تجزیه ی میکروبی کودهای حیوانی و بقایای گیاهی، ماده ای سیاه رنگ و مقاوم به تجزیه است که هوموس نامیده می شود. ظرفیت جذب و نگداری رطوبت و تبادل مواد مغذی با گیاه در هوموس بسیار بالاست. مواد آلی ناشی از کودهای حیوانی و بقایای گیاهی دائما بوسیله محصولات مصرف شده و مقدار آن در خاک کم می شود. پس استفاده از کودهای تقویتی مناسب در هر سال زراعی ضروری است. حال در ادامه به بررسی اولیه کودهای آلی میپردازیم.

http://garlika.ir

منظور از کود آلی، کودهای تولید شده از بقایای گیاهی، جانوری و فضولات و مدفوع ایجاد شده توسط حیوانات مختلف از قبیل گاو، گوسفند، اسب و مرغ می باشد. کودهای آلی را می توان به سه دسته تقسیم کرد: کودهای حیوانی، کود ماهی و کود ایجاد شده از بقایای گیاهان (کود سبز).

کودهای حیوانی علاوه بر فضولات حیوانات، شامل مواد استفاده شده در بستر طویله (مانند کاه و کلش) نیز می شوند. کود ماهی شامل بقایای ماهی کامل خشک شده یا بصورت پودر به بازار عرضه می شود.

کودهای آلی ارزش تغذیه ای ناچیزی دارند و بیشتر برای اصلاح خصوصیات فیزیکی خاک(مانند نفوذ پذیری، تخلخل، حفظ رطوبت و دانه بندی) استفاده می شوند. لازم به ذکر است که کود ماهی معمولا به مقدار کم (حدود ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ کیلوگرم در هکتار) توصیه می شود. در جدول زیر اطلاعات مواد مفید در گونه های مختلف کود حیوانی ارائه شده است. توصیه می شود ترکیبی از این کودها برای مصارف مختلف مزرعه انتخاب شود.

garlika.ir

با توجه به جدول می توانیم بفهمیم که درصد ازت در کود ماهی بیش از بقیه است. اما در مورد فسفر، کود مرغی شرایط بهتری دارد. همچنین در مورد مقدار پتاسیم، کود گوسفندی بهترین انتخاب خواهد بود. البته کشاورزان عزیز توجه کنند که مزیت کود گوسفندی نسبت به سایر کودهای حیوانی، تجزیه، پوسیدن و عمل آوری و اثر گذاری سریعتر آن است. به همان نسبت ماندگاری آن در مزرعه کمتر از سایر کودهاست. مزرعه بسته به محصولی که در آن کشت می شود، هر ۷ سال به ۲۰ الی ۳۰ تن کود گاوی و گوسفندی احتیاج دارد(مخلوطی از هردو).

منابع

کتاب خاک شناسی نوشته خانم دکتر مریم وراوی پور انتشارات دانشگاه پیام نور

وبسایت باغ بان باشی

وبسایت بیگ والت

وبسایت طلای سرخ

وبسایت ایده هایی برای زندگی طبیعی

وبسایت مادر طبیعت


این مقاله بروز رسانی می شود.

گارلیکا | garlika  

دانش نامه سیر


یعقوب دلیجه

محقق در زمینه کشاورزی مدرن

علاقه مند به کشاورزی مدرن و هوشمند سازی و بهینه سازی فرآیندها

مسلط به زبان انگلیسی (خواندن و گوش دادن)

مسلط به طراحی سایت با وردپرس

آشنا به تولید محتوای ناب اینترنتی

آشنا به فرآیندهای کشاورزی و دامپروری

و البته خوره کتاب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *