برداشت سیرهای درشت در ۱۰ گام

زمان لازم برای مطالعه و بررسی دقیق: ۱۱۰ دقیقه.

زمان صرف شده برای آماده سازی و گردآوری مطلب: ۶۶۰ دقیقه.

آیا می خواهید بهترین و بزرگترین سیرهای درشت جهان را برداشت کنید؟ آیا میخواهید کشاورز نمونه در کشت سیر شوید؟ سیر از محصولاتی است که اندازه و تناژ آن به جزئیات زیادی بستگی دارد. به گونه ای که اگر آن جزئیات را رعایت کنیم سیرهای درشت برداشت خواهیم کرد.

سیر درشت در مقایسه با سیر ریز

تصویر زیر را می بینید؟  سیر کوچک در مناطق سیبری که بسیار سرد است بدست می آید. اما سیر بزرگ سیر قرمز است. اگر می خواهید سیرهای درشت برداشت کنید، ابتدا به فکر بذرهای مناسب و درشت باشید.

با کمی تلاش و آماده سازی مناسب خاک قبل از کشت، می توانیم سیرهای درشت از مزرعه برداشت کنیم. اهمیت برداشت سیر درشت در این است که هم بازار پسندتر و هم قیمت بالاتری دارد. بدین ترتیب می توانید خیلی راحت سیرهای تولید شده را در بازارهای محلی به بهترین قیمت بفروشید.

چرا سیر؟؟ این مقاله را مطالعه کنید:: کشت سیر، سازگاری با کمبود آب

کشت سیر: سازگاری با کمبود آب

حال در ادامه به ۱۰ روش برای بدست آوردن درشت ترین و خوش طعم ترین سیر می پردازیم.

اول: از بذرهای سالم و درشت استفاده کنیم

اگر بخواهیم سیرهای درشت و با کیفیت برداشت کنیم، باید در گام اول به دنبال بذرهای سالم و بدون پوسیدگی و بیماری باشیم. اگر میوه فروشی ها و فروشگاه های سیر را دقت کنید، بعضی سیرها قابل کشت نیستند؛ یعنی جوانه نمی زنند. به این مورد بسیار دقت کنید. بعضی مواقع سیر موجود در میوه فروشی ها آلوده به قارچ سفید است. از خرید این موارد اجتناب کنید. قارچ سفید نوعی قارچ آلوده کننده سیر است که برای گیاه سیر بسیار مرگبار می باشد(منبع۱). با کاشت سیر حامل این قارچ، مزرعه ما آلوده شده و متاسفانه تا مدت ها (۱۰ تا ۱۵ سال) در خاک مزرعه باقی میماند. البته می دانیم که هیچکدام از ما نمی خواهیم خاک نازنین مزرعه خودمان را به چنین اژدهایی مبتلا کنیم.

وقتی برای خرید بذر سیر به بازار محلی می روید، فقط سیرهای درشت بخرید. معمولا اگر مقداری سیر برای کاشت در اختیار داشته باشیم، بهتر است سیرهای ریز را برای خوردن کنار بگذاریم و سیرهای متوسط و درشت را بکاریم. حبه های درشت سیرهای درشت به بار می آورند( منبع ۳ و منبع ۴). ما در مزرعه  خودمان همیشه بذر سیرهای درشت را برای کاشت کنار می گذاریم. نتیجه این است که محصولی با کیفیت و ارگانیک تحویل می گیریم.

استفاده بذری از سیرهای درشت

ما در مزرعه خود فهمیدیم که استفاده از سیرهای درشت به عنوان بذر باعث بدست آمدن گیاهی مقاوم می شود. گیاهی که به شرایط آب و هوایی شدید و تنش خشکی و همچنین یخ زدگی مقاوم است. حبه سیرهای درشت بذری، مواد غذایی و قوه نامیه بیشتری نسبت به بذرهای ریز دارند. آنها انرژی بیشتری برای ریشه زدن و ایجاد گیاهی مقاوم دارند. همچنین می توانند با مشکل عدم زهکشی مناسب خاک هم مقابله کنند. محققان فهمیدند که بین بدست آمدن گیاهی مقاوم با برگ های گسترده و بذر سیرهای درشت، همبستگی خاصی وجود دارد. برگ های گسترده باعث جذب نور بیشتر و در نتیجه غذاسازی بیشتر و غده های بزرگتر و در آخر باعث بدست آمدن سیرهای درشت خواهد شد(منبع ۴ و منبع ۵).

دوم: خاک مزرعه را به خوبی آماده سازی کنید

garlika.irخاک مناسب برای کشت سیر باید خاک سبک و لومی و با کمترین انرژی قابل شخم زدن باشد. خاک مزرعه باید به راحتی قابل زهکشی باشد. زیرا در غیر این صورت باریدن باران یا آبیاری محصول باعث معضل ماندابی می شود.  ماندابی هم باعث پوسیدگی ریشه و گسترش قارچ در مزرعه می شود. در اواخر زمستان و اوایل بهار رشد رویشی به اتمام رسیده و غده زایی شروع می شود. در این زمان به خاک مزرعه کود حیوانی فرآورری شده یا کمپوست بدهید. طبق بررسی های ما از منابع علمی، اضافه کردن مخلوطی از کود حیوانی فرآوری شده و خاک اره یا خرده چوب، باعث افزایش ۱۳% تناژ محصول نهایی می شود.

از خاک مزرعه نمونه بگیرید و به آزمایشگاه خاک ببرید. با مشورت گرفتن از مهندسان آزمایشگاه خاک کشاورزی، وضعیت مواد مغذی میکرو و ماکرو را بررسی نمایید. گیاه سیر به نیتروژن زیادی نیاز دارد. نیتروژن باعث رشد بیشتر و برگ دهی بیشتر سیر می شود. برگ های بزرگ همانا و سیرهای درشت نیز همانا!!

از عناصر مهم برای بدست آوردن سیرهای درشت، پتاسیم است. عنصر پتاسیم باعث افزایش غده زایی و برداشت سیرهای درشت می شود. همچنین باعث سنگین تر شدن سیر سبز می شود(منبع ۶).

سوم: فاصله مناسب کشت را رعایت کنید 

برای برداشت سیرهای درشت در مزرعه هنگام کشت،فاصله ردیف ها و فاصله سیرها را کاملا رعایت کنید. فاصله ردیف ها ۲۰ سانتی متر و فاصله سیرها در هر ردیف ۱۵ الی ۲۰ سانت باشد(منبع ۱). رعایت این فاصله به سیرها فضای مناسب برای رشد می دهد و باعث بدست آمدن سیرهای درشت تر می شود. بعضی از کشاورزان این فاصله را ۱۰ سانت در نظر می گیرند. این کار دو مشکل اساسی دارد؛ اول اینکه سیرها اجازه درشت شدن و توسعه ریشه پیدا نمی کنند. ثانیا سهم رطوبت و آب و مواد مغذی کمتری به هر سیر می رسد.

نکته: کاشت با فاصله بیشتر فقط برای مناطق خشک و کم آب توصیه می شود. در مناطق خشک و با خاک ضعیف، این کار باعث رسیدن سهم رطوبت کافی برای هر گیاه می شود(منبع ۱ و منبع ۲).

چهارم: اضافه کردن مالچ جهت جلوگیری از رشد علف های هرز

اضافه کردن مالچ به خاک مزرعه باعث حفظ محصول از سرمای زمستان (در مناطق بسیار سرد) می شود. علاوه بر آن از رشد علف های هرز به طور قابل ملاحظه ای جلوگیری می کند. همچنین باعث خنک ماندن خاک در تابستان های گرم می شود. گیاه سیر خاک خنک را می پسندد. می توانیم از کاه و کلش و بقایای گیاهی خرد شده مزرعه، چیپس چوب یا خرده چوب و یا کمپوست استفاده کنیم (یکی از اصول مزرعه ارگانیک). استفاده از آنها باعث جلوگیری از رشد علف های هرز می شود. هرچه علف های هرز مزرعه کنترل شود، سیرهای درشت بیشتری برداشت خواهیم کرد. البته باید دقت کنیم که خود این مواد نباید دارای بذر علف های هرز باشند. ما که نمی خواهیم به جای یک مزرعه ارگانیک سیر، یک مزرعه پر از علف های هرز داشته باشیم!!

garlika.ir

تذکر مهم: در اضافه کردن مالچ به مقدار زیاد در خاک مزرعه احتیاط کنید. در آب هوای مرطوب و پرباران (به خصوص با بارش سالانه بیش از ۳۵۰ میلی متر ) افزودن مالچ به مقدار زیاد، باعث کمک به رشد بیماری هایی قارچی می شود. معمولا بیماری های قارچی از تجمع رطوبت بیش از حد در اطراف گیاه ناشی می شود. نشانه های بیماری قارچی سیر قهوه ای شدن و باریک شدن بن ساقه گیاه می باشد. حتی اگر یک بوته سیر در مزرعه با علائم قارچ زدگی مشاهده کردیم. خیلی سریع لایه مالچ را ترک می دهیم تا رطوبت اضافی از اطراف گیاه دور شود. اگر در مالچ پاشی در مزرعه از کمپوست کامل استفاده کنیم این مشکل وجود ندارد(منبع ۱).

به محض مطمئن شدن از بیماری حتی یک بوته سیر، آن را از مزرعه حذف می کنیم.  

پنجم: پیش بینی وضع آب و هوای منطقه را به طور دائم پیگیری کنید و برای اقدامات پیشگیرانه آماده باشید 

گیاه سیر گیاهی مقاوم است و خود را براساس اقلیم کشت منطبق و سازگار می کند. پوشش غلاف دور سیر و رنگ آن براساس آب و هوای مختلف متفاوت است. این تغییرات را در علم گیاه شناسی اصطلاحا ” سازگاری فنوتیپی” می نامند. به طور مثال ما در مزرعه گارلیکا در سال ۱۳۹۶ سیرهایی با رنگ غلاف های سفیدتر بدست آوردیم. اما در خرداد سال ۹۷ سیرهایی به رنگ قرمزتر  بداشت نمودیم. البته به نظر می آید به عواملی مانند نوع خاک مزرعه، شرایط برداشت، زمان کاشت، آب و هوای سال زراعی و عوامل انبارداری هم مرتبط باشد.

ششم: مبارزه با علف های هرز را فراموش نکنید

garlika.irدرست است که سیر گیاهی مقاوم و با سازگاری بالا برای انواع شرایط آب و هوایی است. اما باز هم در مقابل رشد علف های هرز و رقابت با آنها ضعیف است. اگر مراقب علف های هرز نباشیم، در بدترین حالت تا ۵۰ درصد از محصول را از دست خواهیم داد. هیچوقت یادمان نمی رود؛ در اولین سالی که کشت سیر  را با ۵۰ متر شروع کردیم (سال ۱۳۹۵) به علف های هرز اصلا دقت نکردیم. نتیجه این شد که اصلا نمی توانستیم بوته های سیر را در بین انبوه علف های هرز تشخیص دهیم!! در آن سال فقط در حدود ۲۰% از محصول مان را سیرهای درشت برداشت کردیم. در مزارع ارگانیک از مالچ پاشی جهت جلوگیری از رشد علف های هرز استفاده می شود. اما در مزارع غیر ارگانیک می توان از هر گونه علف کش ریز برگ یا پهن برگ استفاده کرد.

هفتم: گل سیر را کوتاه کنید

garlika.irاز اواخر ماه فروردین تا موقع برداشت سیر، قسمتی از بوته سیر به سمت بالا رشد می کند. این قسمت را “گل سیر” می نامند. گل سیر شامل تعداد ۴ تا ۳۰ دانه بسیار کوچک سیر است. در کشورمان ایران از گل سیر فقط در درست کردن ترشی و بعضی اوقات تازه خوری و خوراک طیور استفاده می شود. اگر می خواهید سیرهای درشت برداشت کنید. باید به محض دیده شدن گل های سیر، آنها را کوتاه کنید. بهتر است گیاه تمام انرژی خود را صرف غذاسازی برای تولید سیرهای درشت کند تا اینکه انرژی خود را در ساخت گل سیر هدر دهد(منبع ۱). در کشورهای خارجی به خاطر عطر و طعم خاص گل سیر. از آن در طعم دهی غذاها در رستوران ها استفاده می شود. البته بعضی از کشاورزان از برای پیدا کردن سیرهای سازگار به اقلیم خودشان از کاشت و پرورش گل سیر استفاده می کنند. در مورد کاشت گل سیر به طور مفصل در یک مقاله دیگر بحث خواهیم کرد. در سال ۱۳۹۵ که برای اولین بار سیر کاشتیم، به قدری محصول را دیر کاشتیم(۲۰ آذر) که در ماه اردیبهشت هیچکدام از بوته های سیر، گل ندادند!!

هشتم: در موقع مناسب برداشت کنید

انتخاب زمان برداشت بسیار حساس بوده و تاثیر زیادی روی کیفیت سیرهای برداشتی دارد. اصولا سیرهای ریزتر را زودتر از سیرهای درشت تر برداشت می کنیم. معمولا در سیرهای درشت هنگامی که یک سوم یا نیمی از بوته سیر از سبز تیره به رنگ قهوه ای درآمد (معمول روند قهوه ای شدن از اواسط اردیبهشت شروع می شود) موقع مناسب برای برداشت سیر است. اگر زودتر از موعد سیر را برداشت کنیم، غلاف محافظ سیر به طور کامل تشکیل نمی شود. این اتفاق باعث ضعیف تر شدن سیر در مقابل آفات انبارداری می شود. اگر سیر دیرتر از موعد برداشت شود، غده های سیر غلاف اضافی تولید کرده و باعث کوچکتر شدن سیرهای درشت می شود. به محض برداشت سیر و قبل از ورود محصولات به انبار، خاک های ااضافی را از بوته سیر کاملا پاک نموده و ریشه سیرها را قطع می کنیم. هرچه گردش هوا در اطراف بوته ها و غده های سیر بیشتر باشد بهتر است. هرچه انبار ترو تمیزتر بهتر!

نهم: بعد از برداشت محصول، سیرها را از آفتاب شدید محافظت کنید

بعد از برداشت سیرها، آنها را در سایه درختان مزرعه یادر یک جای سایه گیر (که حداقل نیمی از روز در معرض آفتاب مستقیم نیست) قرار دهید. در غیر این صورت باعث آفتاب سوختگی بوته ها و غده های سیر می شود.

دهم: برای حفظ کیفیت و بو و طعم بهتر، سیرها را به نحو مناسبی انبار کنید.

garlika.irسیرها را به مدت ۴ الی ۶ هفته در فضای انبار و دور از تابش مستقیم آفتاب و همراه با تهویه و هوادهی مناسب نگهداری می کنیم. در این مدت از وزن سیرها کاسته شده و بوته ها خشک می شوند. درحالی که مزه و طعم آنها خالص تر و تندتر می شود. اگر بخواهیم به مدت بیشتری (مثلا تا زمستان) سیرها را ذخیره و انبارداری کنیم، باید در شرایط ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتیگراد و رطوبت  ۵۵ الی ۶۵ درصد نگهداری کنیم(منبع ۱). ضمن اینکه هوادهی و گردش هوا در انبار باید به طور منظم برقرار باشد.

بسیاری از سیرکاران در هنگام انبارداری بوته های سیر را از سقف انبار آویزان می کنند. اما در گارلیکا بر این باور هستیم که استفاده از قفسه های توری مشبک (و چرخ دار) هم تمیزتر است و هم دسترسی و جابجایی سیرها در انبار راحت تر صورت می گیرد. هم اینکه هوادهی سیرها بهتر انجام گرفته و در آخر موجودی انبار خیلی سریع تر قابل محاسبه است.

garlika.ir

این مقاله به روز خواهد شد.

منابع

[۱] http://greyduckgarlic.com/How_to_Grow_Big_Garlic.html

[۲]Castellanos JZ, Vargas-Tapia P, Ojodeagua JL, Hoyos G. Garlic productivity and profitability as affected by seed clove size, planting density and planting method. HortScience. 2004;39:1272-1277. Full text.

[۳]Mahadeen AY. Influence of Clove Weight on Vegetative Growth and Yield of Garlic (Allium sativum L.) Grown under Drip Irrigation. Jordan Journal of Agricultural Sciences. 2011;7:44-50. Full text.

[۴]Mhazo ML. Ngwerume FC, Masarirambi MT. Garlic (Allium sativum) Propagation Alternatives using Bulblets and Cloves of Different Sizes in a Semi-arid Sub-tropical Environment. Annual Research & Review in Biology. 2014; 4: 238-245. Full text available by PDF download if you Google the title.

[۵]Stahlschmidt OM, Cavagnaro JB, Borgo R. Influence of planting date and seed clove size on leaf area and yield of two garlic cultivars (Allium sativum L.). Acta Hort. 1997;433:519–۵۲۲٫ ISHS.

[۶]Volk GM, Stern D. Phenotypic Characteristics of Ten Garlic Cultivars Grown at Different North American Locations. HortScience August 2009;44: 1238-1247. Full text.

 


گارلیکا | garlika  

دانش نامه سیر


یعقوب دلیجه

محقق در زمینه کشاورزی مدرن

تولید کننده حرفه ای سیر

علاقه مند به کشاورزی مدرن و هوشمند سازی و بهینه سازی فرآیندها

مسلط به زبان انگلیسی (خواندن و گوش دادن)

آشنابه طراحی سایت با وردپرس

آشنا به تولید محتوای ناب اینترنتی

آشنا به فرآیندهای کشاورزی و دامپروری

و البته خوره کتاب

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *